Ruta de la Seda

La Ruta de la Seda va ser una xarxa de rutes comercials organitzades a partir del negoci de la seda xinesa des del s. II a. C, que es va estendre per tot el continent asiàtic fins arribar al Mediterrani occidental. Gràcies als musulmans la seda va arribar a la Comunitat Valenciana on el seu cultiu, la seua manufactura i la seua comercialització van adquirir gran notorietat internacional.

València és un referent entre les ciutats de les rutes occidentals de la seda per les seues múltiples vinculacions amb els corredors comercials d'aquest teixit. Les manufactures sederes valencianes van començar ja en l'època musulmana però el notable creixement que va experimentar aquesta indústria es va produir sobretot amb l'arribada d'artesans genovesos, la avançada tecnologia dels quals va permetre aconseguir una especialització artesanal en els teixits de seda de gran qualitat. Aquest teixit va representar, des del s. XV al XIX, la indústria més potent de la ciutat de València, deixant com a llegat la Llotja de Mercaders, també coneguda com a Llotja de la Seda, i el Col·legi de l'Art Major - Museu de la Seda. En el segle XVIII València es converteix en el principal centre seder espanyol, especialment des de que la producció de Toledo començara a decaure. És el segle d'or de la seda valenciana. En aquell moment vint-i-cinc mil persones es dedicaven a la indústria de la seda a la ciutat, que comptava amb al voltant de quatre mil telers. A partir del s. XIX la producció i el comerç de la seda van decaure, no obstant això la tradició continua hui viva a través de la indumentària d'algunes de les nostres festes, les Falles, els vestits de les quals representen una manifestació única de la bellesa dels teixits de seda.

Descobreix la Ruta de la Seda, els seus monuments, museus i tota l'oferta cultural, gastronòmica i d'oci que la Comunitat Valenciana et proposa.

Descobreix

Gastronomia
Horchata

L'orxata

Valencia
València

Experiències

Blog

telar ruta de la seda

La història de la Ruta de la Seda

Interesant article de la Ruta de la Seda, publicat en el Diario Información. ¡No vos ho perdeu!

Podeu llegir-lo ací: ¿Conoces la historia de la Ruta de la Seda? Un camino de comercio, cultura y ciencia.

Jornada organizada por el Centro Unesco Valencia para fortalecer la Ruta de la Seda como producto de turismo inclusivo

La Ruta de la Seda per (amb) la diversitat funcional

Divendres passat, 25 d’octubre, es va dur a terme una jornada d’acostament a la Ruta de la Seda a la ciutat de València, en la qual van participar unes 250 persones amb diferents discapacitats de diversos municipis de la Comunitat Valenciana: Sogorb, Nules, València, Burjassot, Gandia, Pego i Oliva.

Edificio Lonja de la Seda

La seda, un capítol essencial en la història de València

La seda suposa un capítol essencial de la història de València, un fil conductor que ajuda a comprendre millor no solament el paisatge urbà i el rural, sinó també l'art i la història de València.