Descobreix

Museus

Museu Municipal (Alzira)

Valencia
Alzira

El Museu Municipal d'Alzira (MUMA), inaugurat al desembre de 2008, realitza un recorregut per la història i la cultura del municipi d'Alzira i la comarca de la Ribera del Xúquer a través de cinc blocs temàtics: cartografia, arqueologia, història, belles arts i etnologia. La seu del museu es troba al centre històric de la ciutat, conegut com la Vila d'Alzira, conjunt històric declarat Bé d'Interés Cultural.

El museu es troba a la Casa de l'Empenyorament d'Alzira, un casalot goticorenaixentista dels segles XVI-XVII, antic dipòsit de carbó, conegut per haver estat la Germandat dels Llauradors de la Reial Vila d'Alzira i altres pobles agregats.

El 8 de març de 1777, l'Ajuntament va aprovar constituir una germandat per a defensar els agricultors de la seda davant les adversitats econòmiques, el prestador o el comerciant. El concepte es va ampliar mentre es feien les gestions, incorporant els recol·lectors (llauradors i collidors). L'àmbit no només era local, sinó que també es beneficiaven les localitats d'Algemesí, Guadassuar, Alcúdia, Alberic, Alcosser, Gavarda, Pujol i Benimuslem. A partir de setembre de 1779 va començar a funcionar amb el compromís d'atendre les necessitats «dels llauradors i collidors d'arròs, seda i blat».

L'immoble ha estat rehabilitat per a instal·lar les noves dependències del museu. Annex a este, s'hi ha incorporat un cos de nova construcció amb àmplies sales que en breu s'obriran al públic.

El museu disposa d’una gran quantitat d'elements etnogràfics relacionats amb la seda, tot i que actualment només una xicoteta part es troba exposada. Es preveu que la història del sector seder a Alzira tinga gran protagonisme, ja que es pretén obrir tota una nova secció sobre usos i costums de les indústries més importants per a la localitat. Així, per exemple, s'exposarà una andana sedera restaurada que en l'actualitat no pot mostrar-se per falta d'espai. Els fons també inclouen una gran quantitat de teixits de seda, com velluts i tafetans, molt possiblement elaborats amb seda de la mateixa localitat, o una filadora. També es conserven objectes curiosos, com ara papers de seda per a embolicar les taronges, unint així, en un únic element, els dos cultius més característics de la Ribera.

A més, el museu disposa d'una biblioteca especialitzada i d'un arxiu gràfic per a la consulta i l'estudi d'escolars, investigadors i interessats en general.

Museo Municipal

Obri la ubicació
Telèfon
96 201 76 49 / 96 201 83 59 (reservas)
Adreça

Carrer San Roc, 16 46600 Alzira (Valencia)

www.alzira.es/alzira_vpm/index.php/es/museo